Mindfulness och acceptans, B, våren

Lediga platser

Ja

Kursavgift

30,00 €

Mindfulness är ett förhållningssätt som tränar några av våra viktigaste mänskliga förmågor; uppmärksamhet, medvetenhet och medkänsla med sig själv och andra.

Att vara mindful handlar om att vara uppmärksam på ett särskilt sätt: med en tydlig avsikt, i ögonblicket här och nu, utan att värdera det. Att leva mera i NUET, d.v.s. att vara mer koncentrerad på det som sker just nu och grubbla mindre över det som redan skett eller oroa oss mindre för vad som kanske kan hända. Vi lär oss hitta en bättre balans mellan nuet, vad som varit och framtiden.

Du ökar din förmåga att uppleva, förstå och njuta av livet. Du mår bättre, sover bättre och fungerar bättre. Du bygger upp en inre stabilitet och lär dig fokusera på det som är viktigt just nu. I träningen lär vi oss bland annat att möta verkligheten som den är och se de val vi har.

Det publiceras ca 800 forskningsartiklar/år om de många olika effekterna av mindfulness; t.ex. ökad kreativitet, koncentration, minne, produktivitet, samarbetsförmåga, livskvalitet och mindre fysisk värk, depression, ångest, stress, sjukfrånvaro.

I ditt vardagliga liv är mindfulness ett bra verktyg för att hantera de svårigheter och förändringar som vi alla möter i livet.

Under kursen gör vi olika övningar; t.ex. uppmärksamhetsövningar (meditation), medvetna rörelser, korta skrivuppgifter, målar, praktiska vardagsövningar och diskuterar. Du får också möjligheter till och tips på hur du kan träna på egen hand. Inga förkunskaper behövs, alla kan vara med.

Vi har ”självmedkänsla” som ett specialtema; vi möter våra hårda krav på oss själva och vår dömande självkritik. Kan du möta dig själv med samma vänlighet, välvilja och förståelse som du möter din bästa vän?

Staffan är en erfaren mindfulnessinstruktör (steg 2), utbildad av bl.a. läkare Ola Schenström och samarbetar med Mindfulnesscenter som är Sveriges ledande utbildningsföretag inom mindfulness.

Lediga platser

Ja

Kurskod

610106

Kursavgift

30,00 €

Kursspråk

Svenska

Lärare

Staffan Portin

Tidpunkt

09.01.2019 - 24.04.2019

Onsdag 18:30-20:00

Lektioner: 30  (15 ggr)

Visa alla tidpunkter

Plats

Jakobstads gymnasium - Klassrum
Skolgatan 20, 68600 Jakobstad